Tort Excelent

de MIUTA in Torturi, 8 Ian 2012 | 10279 vizualizari

 

Reteta este preluata de pe blogul lui Gabriela Cara.Am facut putine modificari dar am fost foarte multumita de ce a rezultat.Imi cer scuze,fotografiile nu sunt prea reusite ,am fost in criza de timp trebuia sa duc tortul la soacra mea de ziua ei.
La multi ani mama!

 

INGREDIENTE


INGREDIENTE BLAT DE CACAO

  • 5 oua
  • 90 g zahar
  • 50 g nuca macinata
  • 25 g cacao
  • 85 g faina
  • 1 praf de copt
  • putina sare

INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE INELE

PENTRU DOUA FOI

  • 8 oua
  • 180 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri apa calda
  • 1 praf de copt
  • esenta de vanilie
  • sare

INGREDIENTE CREMA DE CIOCOLATA

  • 500 ml frisca de smantana
  • 500 g ciocolata cu lapte

INGREDIENTE CREMA ALBA(VANILIE)

  • 500 ml lapte
  • 55 g budinca de vanilie
  • 140 g zahar
  • 140 g unt
  • esenta de vanilie
  • sare
  • 50 g nuca macinata

INGREDIENTE GLAZURA

  • 300 g zahar
  • 100 g cacao
  • 200 ml smantana lichida
  • 230 ml apa
  • 10 g gelatina
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Excelent:

 

Blatul de cacao:Se separa ouale.Albusurile se bat separat cu zaharul si putina sare.

Se adauga pe rand galbenusurile si se mixeaza usor.Se pune nuca macinata si se amesteca usor.

Faina se amesteca cu cacao si praful de copt.Se pune peste ouale batute si se amesteca usor cu o lingura de lemn.Se pune intr-o tava de tort(26 cm)tapetata pe fund cu hartie si se da la cuptor la o temperatura de 180 de grade in jur de 20-25 minute.

Foile albe:Ouale intregi impreuna cu zaharul si putina sare se bat bine cu mixerul.Cand zaharul s-a topit si ouale si-au dublat volumul se adauga uleiul,vanilia apoi faina amestecata cu praful de copt.Se amesteca usor cu o lingura de lemn.Se imparte in doua tavi dreptunghiulare(30*32cm)tapetata cu hartie de copt.Se niveleaza usor si se dau la cuptor la o temperatura de 180 grade si un timp de 12-15 minute.

Cand se scot din cuptor se acopera cu un servet de bucatarie.Hartia se desprinde numai dupa ce blatul s-a racit.

Dupa racirea completa se taie fasii de 5 cm.

CREMA DE CIOCOLATA:Se pune smantana intr-un vas aflat deasupra unui alt vas cu apa care clocoteste usor adica la bain-marie.

Cand frisca este infierbantata se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste ciocolata.

Cand s-a topit se ia de pe foc si se da la rece.Cand s-a racit se mixeaza foarte bine pana isi schimba culoarea.O sa rezulte o crema ganache de ciocolata excelent de gustoasa.

CREMA ALBA:Se amesteca budinca cu zaharul,se adauga putina sare si se pune incet laptele amestecand sa nu faca cocoloase.Se pune pe foc si se amesteca pana se ingroasa.Cand se ia de pe foc se pune esenta de vanilie.

Cand s-a racit se amesteca cu untul batut spuma si 50g nuca macinata.

MONTAREA TORTULUI:Blatul de cacao rotund se taie in doua.Se aseaza o foaie in tava cu inel in care am copt blatul.Peste foaia maro se pune jumatate crema de vanilie.

Apoi se aranjeaza spirala.Fiecare fasie de blat alb se unge cu crema de ciocolata si se roteste spirala pana terminam toate fasiile.

Peste spirala se pune restul de crema de vanilie si se inchide cu cel de-al doilea blat de cacao.

GLAZURA:Se amesteca zaharul cu cacao.Se adauga smantana si apa.Se pune pe foc intr-un vas mai mare si se fierbe 10 minute amestecand continuu.Cand s-a fiert se strecoara printr-o strecuratoare.Cand ajunge la temperatura de 50 de grade se amesteca cu gelatina hidratata.Se amesteca bine de tot pana la topirea acesteia.Se toarna calduta pe tortul asezat pe un gratar deasupra unui lighean.Se muta pe alt vas si se toarna restul de glazura din lighean.Aceasta glazura nu se usuca,nu crapa si ramane lucioasa cateva zile.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Excelent" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de mascarpone